Thursday, June 13, 2013

My Mushroom Soup

Assalamualaikum...

Semalam abang aku ada bawa balik mushroom yg dalam tin tu. Banyak tin jugak lah dia bawa balik. Tapi kitorang(aku dengan mak) tak tau nak buat apa dengan cik-cik cendawan butang tu. Nak masak gempak-gempak takde bahan. Pagi tadi aku nampak roti atas meja, terfikir nak buat sup cendawan. Ala-ala mushroom soup Campbells la konon-kononnya. Kelas kau jah, nampak roti terus dapat idea nak masak.hikhikhik! Bahan-bahan dia nampak je banyak tapi nak buatnya senang sangat.
 
Bahan-bahan:
1 tin cendawan(potong kecil-kecil ikut suka hati)
1 biji bawang besar(potong dadu)
4 ulas bawang putih(cincang halus)
1 tin susu sejat
2 sudu tepung jagung(bancuh dengan air)
1 sudu besar serbuk lada hitam(taknak pun takpe)
2 sudu besar margerin
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Air(agak-agak je)
 
Cara-cara:
1. Cairkan marjerin, tumiskan bawang putih dan bawang besar separuh masak. (Jangan bagi garing bawang tu.kita bukan nak menumis untuk ayam masak merah ye..)
2. Masukkan susu sejat. Kacau sekejap.
3. Pastu campak segala bahan macam cendawan, serbuk lada hitam, garam, gula, serbuk perasa, air dan air tepung jagung.
4. Kacau sampai mendidih . Siap!
5. Kalau rasa pekat sangat, tambah air. Pastu pandai-pandai lah balancekan rasa nak manis ke masin, pekat ke cair.
*Kalau ikut sukatan ni boleh dapat 1 periuk medium size.

 
Western sangat sarapan aku pagi ni tau.hikhik

puas hati kalau buat sendiri sebab boleh letak mushroom banyak2!


Aku ni jenis yg tak ikut sukatan sangat kalau masak. Main campak-campak ikut suka tekak aku je. Janji sodap.. Oh ya! Mushroom soup ni boleh jadi mushroom sauce untuk spagetti dan pasta jugak tau. Cuma tak masuk daun ketumbar dengan cheese je. Kalau pekatkan lagi pulak jadi mushroom sauce untuk chicken chop. Haaa kau! Resepi senang camni boleh dipelbagaikan cara makan. Kau ado???! Inilah namanya resepi orang 'rajin' dan gemarkan penjimatan. Breakfast dengan roti dan mushroom soup, lunch dengan spagetti mushroom, dinner dengan chicken chop with mushroom sauce. Nampak tak penjimatan di situ? Muahaha! Selamat mencuba. Till then, Wasalam.



p/s:teringin nak buat lazagne sendiri tapi tak reti T.T

0 comments: