Assalamualaikum...
Dua hari lepas aku ada buat cheesekut cake. Ala..resepi yg
tengah hot yg ramai blogger kongsi tulah. Aku pun apa lagi, nak try buat la
jugak kan. Dahlah aku ni penggemar tegar cheese. Cis! Disebabkan aku tengah
demam, maka selera pun mengalahkan ibu mengandung. Bukan main lagi tekak aku meronta-ronta
nak makan cheesekut cake tengah-tengah demam nih. Actually ni kali kedua aku
buat cheesekut. First time buat masa raya haritu. Tapi masa raya hari tu aku buat
version biskut marrie punya. This time aku buat versi original guna biskut Hup
Seng Deluxe Original. Dapat rasa perbezaan yg teramat antara cik Hup Seng dan cik
Marrie. Cik marrie ada rasa macam tiramisu sikit.
Asalnya aku tengok resepi ni dari blog Cik Epal. Pastu tertengok
kat Facebook Yuyu Zulaikha pulak, yg versi biskut marrie. Pastu google punya
google, eh banyak pulak resepi cheesekut nih. Ada yg perisa strawberi lah,
letak nestum lah. Macam-macam. Tapi aku buat yg paling senang. Lagipun aku buat
ikut suka jari jemari aku je. Aku memang suka main hentam je bab masak-memasak
nih. Tak ikut sukatan pun takpe janji anak tekak aku kata sedap. Boleh camtu?
Bahan-bahan:
Seketul(huh? Seketul) Keju krim/ Cream cheese
Biskut Hup Seng Deluxe Original
Susu pekat
Susu segar
Kiwi-untuk hiasan. Hias dengan benda lain pun boleh
Cara-cara:
1.
Pukul cream cheese sampai kembang.
2.
Masukkan susu pekat dan susu segar, kemudian
pukul lagi. Susu pekat tu agak-agak je. Kalau suka manis letak banyak, kalau tak
suka manis letak sikit. Pandai-pandailah rasa ye. Susu segar tu pun letak
agak-agak jugak. Jangan sampai adunan cream cheese tu cair sangat (aku punya
semua agak-agak.agak-agak aku nak kena tampar tak?).
3.
Lapikkan Loyang atau ‘tupperware’ dengan plastic.
4.
Celupkan biskut dalam susu segar dan susun
cantik-cantik di dalam Loyang.
5.
Lapiskan dengan adunan cream cheese tadi. Pastu
letak biskut yg dicelup dengan susu segar balik dan letak cream cheese dan
ulang sampai adunan cream cheese habis.
6.
Sebagai topping, sapu adunan cream cheese dan
hiaskan sesuka hati. Aku guna buah kiwi je. Cheesekut orang demam ni memang
kena letak vitamin C.haha
7.
Tutup Loyang atau ‘tupperware dengan plastic atau
penutup dan biarkan sekurang-kurangnya 4-5 jam. Kalau nak cepat letak kat
tempat sejuk beku tu dulu sekejap, pastu baru pindahkan kat tempat biasa(dalam
peti sejuk)
Cheesekut cake versi orang demam-ada buah
Oh my favourite!
Selamat mencuba. Till then, Wasalam.




1 comments:
nmpk sedap...:)
http://thestoryofayna.blogspot.com/
Post a Comment